Theo en Charlie, het is stil op straat…

8.01.2015. Theo en Charlie. Gewoon maar 2 namen. Of toch niet. Het is donderdagochtend 8 januari 2015. Ik zit achter de computer en lees wat facebookberichtjes. Ik merk dat ik bezig ben met wat gebeurde gisteren in Parijs. Een stad waar ik veel op straat ben en fotografeer. Waar ik de wereld vastleg in al haar mooie en minder mooie kanten. En met foto’s soms ook een vorm van protest neerzet. Tegen afval. Tegen armoede, tegen overdaad, tegen hebzucht en tegen ongelijkheid. En ja soms zijn die foto’s bespottend, wellicht een keer kwetsend. Maar geeft dat een ander het recht mij te vermoorden? In de jaren 70-80 ontstond de punkbeweging. Zij schopten tegen alles aan en muzikanten zongen teksten die niet fris waren. Maar zij werden niet vermoord.

Op 2 november 2004 werd filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh vermoord op straat. Door een Marokkaanse jongen. Hij werd neergeschoten, achtervolgd, nogmaals neergeschoten terwijl hij om genade smeekte en vervolgens werd zijn keel doorgesneden waarna de dader probeerde zijn hoofd van de romp te scheiden. Barbaars en genadeloos. Reden; hij had het geloof van de dader beledigd. Na de eerste verbijstering en woede kwamen er al snel andere tongen los. Mensen gingen hun eigen angst vertalen naar een soort van begrip voor de dader. “Theo ging toch wel heel ver met zijn uitspraken”. “Hij mag een mening hebben, maar dit roept wel iets op”. Fatsoensnormen, ethiek, er werd van alles bijgehaald.

Onlangs werd stilgestaan bij zijn dood 10 jaar geleden. Sinds die tijd is het niet beter geworden in de wereld. Ondanks beloften van politici om de integratie van allochtonen te verbeteren zijn er in Nederland steeds meer jongeren aan het “radicaliseren”. Alsof het een werkwoord is. Onlangs sprak de Nederlandse politiek een aantal gesubsidieerde Turkse organisaties aan op het niet-functioneren. Zij kregen geld, zorgden niet voor integratie maar leken juist te stimuleren wat veel Turken lijken te willen; een eigen soort Turkije in Nederland. Niet mengen met Nederlanders maar juist de rug toekeren naar de mensen die zoveel kansen boden en wilden mee betalen aan een beter leven voor de rest van de familie. Tot overmaat van ramp vond de Turkse president Erdogan het nodig Nederland een standje te geven. Wat Nederland wilde was racistisch. De mening van een man die vindt dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn. Als echter integratie de meest belangrijke voorwaarde is om mensen kansen te bieden in ons land en dit wordt continu tegengewerkt door mensen van buitenaf die geloof en staat niet wensen te scheiden, dan zullen we het nooit op kunnen lossen in ons land. Dan blijft de positie van moslims zwak in dit land. Was het niet van Gogh die de vinger op de zere plek legde door eigenlijk te stellen dat het continu vasthouden aan godsdienstwaanzin uit de Middeleeuwen of daarvoor belachelijk was? Natuurlijk deed hij dit op een grove provocerende manier. Maar scherpe woorden gooien de zaak open. In feite hebben wij in het Westen andere samenlevingen. Niet gebaseerd op angst. Veel vrijheden en rechten en democratie. Maar het vergt ook veel van mensen. Scholing, integratie, de taal leren; kortom meedoen. En daar botst het.

08.01.2015 Gisteren werden in Parijs 12 mensen afgeslacht op de redactie van een satirisch weekblad dat cartoons publiceert en middels spotprenten met een knipoog de godsdienstwaanzin  in de wereld op de hak neemt. En ook nu weer de verbijstering van veel mensen. En terwijl de daders nog niet zijn gepakt verschijnen er, net als in de tijd van Van Gogh’s moord,  berichten van mensen die bang zijn. “Je mag ook niet alles zeggen”, “Dit soort cartoons levert ook ellende op”. “Er zijn heel veel moslims in Nederland die het wel goed doen”. “Niet iedereen over een kam scheren”, “Deze aanslag is niet gepleegd door de Turkse mevrouw in de straat” etc. etc. En wat mij betreft komt er weer een diffuus geluid, ontstaat er wederom ruis. Want het gaat niet over wat er werkelijk gebeurt in de wereld. Er is een te groot verschil tussen arm en rijk. Tussen ontwikkeling en onderontwikkeld. En dus komen er migrantenstromen op gang. Dit gebeurt al jaren. Het Westen lijkt een magneet. Maar wat gebeurde er? Iedereen was welkom, maar er werden geen eisen gesteld. Je hoeft niks te leren, je mag jouw eigen gebruiken aanhouden en je eigen moskee bouwen. De taal hoef je niet te leren etc.  Maar we stellen in onze maatschappij veel eisen. Je moet heel veel kunnen en de eisen worden hoger en hoger. Daar hebben we zelf al heel veel last van, laat staan de allochtonen. Door Oost-Europa, door de economische crisis drogen het aantal laaggeschoolde banen op. En dus is er meer nodig. Moet je die taal spreken, moet je jouw kinderen opvoeden en moet je weten om te gaan met mensen die al in het land wonen. En moet je accepteren dat dit geen land van angst is, waar mensen een mening mogen hebben. Waar mensen al jaren geleden afscheid namen van het geloof als allesbepalende factor. En waar we met elkaar dingen in overleg doen. Waar we niet net als in de Middeleeuwen elkaar afslachten bij een verschil van mening, maar dit mondeling of schriftelijk uiten.

We hebben met zijn allen verzuimd duidelijk te maken wat onze waarden zijn. Wat we verwachten. Hoe we dingen bespreken en oplossen. Volkomen terecht moeten we nu een duidelijk geluid laten horen dat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Uiteraard vanuit respect. En als mensen geen respect ervaren is er een optie: de rechter. Net zoals Geert Wilders die nu ook voor de rechter wordt gedaagd. Zo gaat dit in een modern democratisch land. Dat is de boodschap die helder moet klinken nu. En dat er mensen zijn die hier al lang wonen, de taal prima spreken, naar school gaan en het goed doen is prima. Generaliseren is onzin. De meeste Nederlanders snappen prima dat deze gekken niet staan voor elke islamiet. En kijken echt niet anders aan tegen Mohammed die op het schoolplein gewoon ‘goedemorgen” zegt. Maar we zullen de boodschap van het grondrecht moeten blijven vertellen, want 10 jaar na Van Gogh staan we er weer beroerder voor. Dit soort daden zijn nooit acceptabel. Dat is de enige boodschap die nu telt. Terug naar de Middeleeuwen is echt geen optie meer.

_DSC6466

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s